Четвер, 2024-Кві-25, 20.55.16
Didactics.ua | RSS
 
Головна Із різних джерелРеєстраціяВхід
РОЗДІЛИ
Категорії розділу
DIDACTICS [108]
Основні події
ЗМІ [9]
Громадянсько-патріотична активність науковців відділу дидактики [4]
Журнал «Українська мова і література в школі»

Журнал «Українська література в загальноосвітній школі»
Наше опитування




Головна » 2015 » Листопад » 03

Фундаменталізація змісту освіти у старшій школі в умовах профільного навчання

Вийшли друком методичні рекомендації «Фундаменталізація змісту освіти у старшій школі в умовах профільного навчання». Авторський колектив – науковці відділу дидактики Інституту педагогіки НАНП України. Рецензенти: М. І. Піддячий, доктор педагогічних наук, професор, Інститут педагогіки НАПН України; О. В. Онопрієнко, кандидат педагогічних наук, докторант, Інститут педагогіки НАПН України; А. Г. Жукова, кандидат педагогічних наук, директор гімназії міжнародних відносин №323 з поглибленим вивченням англійської мови м. Києва.

В основі методичних рекомендацій лежить низка принципів профільного навчання, зреалізованих у змісті метакурсу «Людинознавство» (10–11-й класи), курсу за вибором «Екологія в житті людини» (10–11-й класи) і закладених у програмах навчального курсу «Наукове пізнання» (10-й клас) і курсу за вибором «Цінності і смисли в житті людини» (10–11-й класи).

Фундаменталізація змісту освіти у старшій школі необхідна, передусім, для гармонійної адаптації особистості до соціальних, економічних і природних чинників. Фундаменталізація є умовою підвищення мобільності особистості і способом розв’язання суперечностей між стрімким збільшенням обсягу інформації (у тому числі навчальної) і обмеженою можливістю засвоєння її старшокласником. Водночас, фундаменталізація є необхідною умовою й основою для неперервної освіти протягом життя.

З огляду на розв’язання проблем фундаменталізації змісту освіти у старшій школі, найефективнішим є використання інтерактивної моделі навчання, яка передбачає конструювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне розв’язання проблем, що унеможливлює домінування будь-якого процесу чи якоїсь ідеї. Спільна діяльність учнів у процесі пізнання, засвоєння навчального матеріалу означає, що кожен здійснює свій індивідуальний внесок, відбувається обмін знаннями, ідеями, способами діяльності і взаємної підтримки, а це дає змогу не лише здобувати нові знання, а й систематизувати їх.

Бібліографічний опис: Фундаменталізація змісту освіти у старшій школі в умовах профільного навчання : метод. рек. [Текст] / [авт. кол.: Г. О. Васьківська, Н. В. Захарчук, С. В. Косянчук] ; вступ. ст. і наук. ред. д-ра пед. наук Г. О. Васьківської. – К. : Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2015. – 68 с.

Категорія: DIDACTICS | Переглядів: 801 | Додав: Didactics | Дата: 2015-Лис-03

Статистика сайту

Онлайн усього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук по сайту

Каталог сайтів Link.Sainw.Cn

Український каталог сайтів

Каталог сайтів




Лабораторія навчання української мови Інституту педагогіки НАПН України


Лабораторія літературної освіти Інституту педагогіки НАПН України


Лабораторія навчання російської мови та мов інших етнічних меншин Інституту педагогіки НАПН України


Лабораторія навчання іноземних мов Інституту педагогіки НАПН України


Матеріали від педагогів-практиків


Матеріали з архіву

Журнал «Українська мова і література в школі»

Журнал «Українська література в загальноосвітній школі»
Повний доступ

DIDACTICS 2012 © 2024 DIDACTICS