Корнійчук Лариса. Учимося описувати процес праці в художньому стилі. Урок розвитку зв’язного мовлення у 8 класі …46–48.
Для покликання: Корнійчук Лариса. Учимося описувати процес праці в художньому стилі. Урок розвитку зв’язного мовлення у 8 класі [Текст] / Лариса Корнійчук // Українська література в загальноосвітній школі. – 2015. – №3. – 48 с. – С. 46–48.
Методична розробка інтегрованого уроку зі зв’язного мовлення присвячена особливостям побудови твору – опису процесу праці в художньому стилі. Урок «Український борщ – гордість національної кухні» органічно поєднує вивчення української мови і літератури, усної народної словесності, народознавства, трудового навчання. Звернено увагу на різні стилі мовлення, композиційні особливості розповіді про процес приготування борщу. Розкрито історію виникнення національної страви українців і походження назви борщу, наведено найбільш поширений рецепт його приготування. Урок проілюстровано багатьма прикладами з художньої літератури і фольклору. Зокрема, використано вірші, прислів’я, приказки, стійкі народні порівняння, загадки, віщування, заклинання, замовляння про борщ та його основні інгредієнти. Під час роботи з художніми текстами актуалізовано знання учнів із теорії літератури. У додатку подано зразок твору-опису процесу приготування борщу в художньому стилі.
Ключові слова: зв’язне мовлення, інтегрований урок, українська мова, народознавство, твір-опис процесу праці, стилі мовлення, українська національна кухня, процес приготування борщу.
Larysa Korniychuk. Learning to describe the process of work
Methodological development of an integrated lesson on connected speech is dedicated to specificity of an essay – description of the process of work in belles-lettres style. The lesson «Ukrainian borshch is the pride of national cuisine» combines the study of Ukrainian language and literature, folklore, ethnology and labor studies. Attention is paid to different styles of speech, compositional features of stories about the process of cooking borshch. The history of this Ukrainian national dish and the origin of its name is given, its most common recipe is described. The lesson is illustrated with many examples from literature and folklore. In particular, poems, proverbs, sayings, stable national similes, riddles, prophecies, spells, incantations about borshch and its main ingredients are given as examples here. White working with literary texts the author has involved pupils’ knowledge of the theory of literature. The appendix contains an example of an essay-description of the process of cooking borshch in belles-lettres style.
Keywords: connected speech, integrated lesson, Ukrainian language, ethnology, essay- description of the work, styles of speech, Ukrainian cuisine, the process of cooking borshch.
|