Вівторок, 2024-Бер-19, 11.35.32
Didactics.ua | RSS
 
Головна Із різних джерелРеєстраціяВхід
РОЗДІЛИ
Категорії розділу
DIDACTICS [107]
Основні події
ЗМІ [9]
Громадянсько-патріотична активність науковців відділу дидактики [4]
Журнал «Українська мова і література в школі»

Журнал «Українська література в загальноосвітній школі»
Наше опитування




Головна » Громадянсько-патріотична активність науковців відділу дидактики

Народні свята – не тільки традиції

10 березня 2019 року в Україні відбулися масові заходи з нагоди святкування Масляної як свята, що сприяє вивченню, збереженню та примноженню народних звичаїв і традицій. Науковці відділу дидактики Інституту педагогіки НАПН України активно долучилися до святкувань.

У м. Вишгороді на Київщині цього дня старший науковий співробітник відділу дидактики, кандидат педагогічних наук Сергій Володимирович Косянчук відвідав локацію Вишгородського історико-культурного заповідника і бесідував з директором заповідника, кандидатом історичних наук Владою Володимирівною Литовченко, завідувачем Музею давньоруського гончарства Іриною Михайлівною Кириченко та науковим співробітником заповідника Вадимом Едуардовичем Перегудою. За доброзичливими і цікавими бесідами з’ясувалося, що колеги мають багато спільних інтересів й у галузі освіти.

Директор Вишгородського історико-культурного заповідника В. В. Литовченко розповіла, що заповідник не лише проводить наукову роботу з вивчення і збереження історико-культурної спадщини Київського Полісся, до якого входить і Вишгородський район, а й приділяє значну увагу просвітницькому напряму, популяризації знань про свій край серед жителів району, зокрема, серед учнівської молоді. Наприклад, у Музеї давньоруського гончарства, де знаходиться єдиний збережений у Східній Європі гончарний горн ХІ ст., є багато інших раритетів, інформаційних джерел про традиційні ремесла краю, зокрема, гончарство. У музеї для учнівської молоді організовуються інтерактивні уроки, діють майстер-класи з гончарства на гончарному крузі, з ліплення із глини тощо. Процес опанування учнями азів традиційних ремесел дуже захопливий, а тому такі заходи користуються неабиякою популярністю. Під час творчих занять майстри розказують учням про історію ремесел, вплітаючи цю інформацію у краєзнавчі розповіді. А ще напередодні народних свят у музеї проводяться театралізовані дійства, спрямовані на глибше вивчення традицій і обрядів Київського Полісся.

Завідувач Музею давньоруського гончарства І. М. Кириченко зауважила, що нещодавно Вишгородський історико-культурний заповідник впровадив нову форму роботи зі школярами – історико-краєзнавчі квести, під час яких діти здобувають багато нових знань, черпаючи інформацію, якої ще немає у підручниках.

Науковий співробітник заповідника В. Е. Перегуда докладно розповів про нещодавно впроваджений перформанс «Казки на печі». Музей давньорусього гончарства розташований у колишній приватній садибі, де збереглася стародавня піч з розписом. У затишній обстановці тут дітям розповідають казки про гончарів, вплітаючи історії Вишгорода. Завершується перформанс майстер-класом з ліплення із глини, де кожен учень під керівництвом досвідченого гончара може виліпити з глини сувенір-оберіг.

Зі свого боку, С. В. Косянчук зауважив, що досвід співпраці заповідника та шкіл м. Вишгорода і Вишгородського району з часом доцільно узагальнити і спробувати перенести у площину реалізації педагогічних технологій профільного навчання саме за соціальним спрямуванням.

 

 

 

Категорія: Громадянсько-патріотична активність науковців відділу дидактики | Переглядів: 679 | Додав: Didactics | Дата: 2019-Бер-10

22 січня 2018 року, у День Соборності України, відбулася презентація роману американця українського походження Даніеля Григорчука «Міф та божевілля», присвяченого Небесній Сотні (переклад з англійської – Ігоря Пошивайла).

Твір «Міф та божевілля» – художній погляд на події Революції Гідності, поєднання магічного реалізму, міфології з документальною хронологією.

Гостросюжетна драматична історія про пошук нацією своєї ідентичності. Головні герої роману, посланці Сходу і Заходу України, зносять тяжкі випробування, усвідомлюючи, що мусять об’єднатися, аби знищити загрозу, яка нависла над ними і країною.

Презентацію відвідав В. І. Кизенко, провідний науковий співробітник відділу дидактики Інституту педагогіки НАПН України, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник.

«Василеві. Нехай правда переможе. Від автора» – такий автограф «береже» примірник презентованої книги.

Категорія: Громадянсько-патріотична активність науковців відділу дидактики | Переглядів: 703 | Додав: Didactics | Дата: 2019-Лют-04

Наприкінці 2018 року у музеї Українського мистецтва (м. Київ) відбулася презентація книги тележурналістки, воєнної кореспондентки «5 каналу», письменниці, викладачки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата наук із соціальних комунікацій Євгенії Подобної «Дівчата зрізають коси». Співавторка книг «VENI, VIDI, SCRIPCI». Покоління вільних», «Авдіївка – шлях перемоги».

Із 2015 року Є. Подобна працює на передовій, передусім, у Донецькому секторі.

Видання «Дівчата зрізають коси» містить спогади 25 жінок-військових, котрі брали участь в АТО у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів упродовж 2014–2018 рр. як стрілки, кулеметниці, мінометниці, снайпери, медики та ін.

Презентацію «книги, що порушує спокій», відвідав В. І. Кизенко, провідний науковий співробітник відділу дидактики Інституту педагогіки НАПН України, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, котрий упродовж 1985–1989 рр. працював у м. Мар’їнському райвно Донецької області. Своїми спогадами він поділився з Андріаною Сусак, Людмилою Калініною, Діаною Виноградовою, Вікторією Дворецькою, Оксаною Якубовою та Євгенією Подобною. На згадку про теплу зустріч є презентована книга з автографами.

Категорія: Громадянсько-патріотична активність науковців відділу дидактики | Переглядів: 694 | Додав: Didactics | Дата: 2019-Лют-04

20 грудня 2018 року у кінотеатрі «Жовтень» (м. Київ) відбулася презентація книги Сергія Косяка «Донбас, якого ти не знав. Щоденник священика. Книга перша». Книга подана у вигляді щоденника, що його вів автор, житель Донецька, у реальному часі, записуючи події, що відбувалися в місті з кінця лютого 2014 року, – відтоді, коли на Донбасі і в Донецьку зокрема група людей із проросійськими настроями почала відверто проявляти негатив та агресію щодо патріотично налаштованих громадян України.

Презентацію відвідав В. І. Кизенко, провідний науковий співробітник відділу дидактики Інституту педагогіки НАПН України, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, який обмінявся з автором думками-спогадами. В. І. Кизенко упродовж 1985–1989 рр. працював у Мар’їнському райвно Донецької області.

Категорія: Громадянсько-патріотична активність науковців відділу дидактики | Переглядів: 809 | Додав: Didactics | Дата: 2019-Лют-04

Статистика сайту

Онлайн усього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук по сайту

Каталог сайтів Link.Sainw.Cn

Український каталог сайтів

Каталог сайтів




Лабораторія навчання української мови Інституту педагогіки НАПН України


Лабораторія літературної освіти Інституту педагогіки НАПН України


Лабораторія навчання російської мови та мов інших етнічних меншин Інституту педагогіки НАПН України


Лабораторія навчання іноземних мов Інституту педагогіки НАПН України


Матеріали від педагогів-практиків


Матеріали з архіву

Журнал «Українська мова і література в школі»

Журнал «Українська література в загальноосвітній школі»
Повний доступ

DIDACTICS 2012 © 2024 DIDACTICS